sobota, 27 marca 2010

Tarta czekoladowa.



Składniki:

Na ciasto:

125 g mąki
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko
50 g zimnego masła

Na farsz:

200 g dobrej czekolady deserowej
25 g masła
250 ml śmietanki kremówki
1 łyżka rumu


Składniki na ciasto z dodatkiem odrobiny zimnej wody zagniatamy razem. Pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia rozwałkowujemy je i przekładamy do wysmarowanej masłem formy na tarty o średnicy 22 cm. ( najlepiej z wyjmowanym dnem). Formę z ciastem na 0, 5 h wstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu ciasto wykładamy papierem i obciążamy kamyki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni i pieczemy przez kwadrans, potem usuwamy kamyki i papier i dopiekamy jeszcze około 5 minut. Tak przygotowany spód studzimy w formie. W tym czasie czekoladę drobno siekamy i wraz z miękkim masłem przekładamy do miski. Dolewamy rum. Śmietanę kremówkę zagotowujemy w rondelku. Gorącą śmietanę przelewamy do czekolady i dokładnie mieszamy tak, aby się cała rozpuściła i utworzyła gładką konsystencję. Tak przygotowany czekoladowy krem przekładamy na podpieczony spód. Dowolnie dekorujemy. Chłodzimy minimum 3 h w lodówce.

Przed podaniem dobrze jest wyjąc tarte tak z 10 minut wcześniej, aby się odrobinę ociepliła ( czekoladowe nadzienie jest wtedy bardziej miękkie i aksamitne).

Smacznego :)

PS. Przepis pochodzi z książki Sarah Banbery „ Tartelki i tarty „.


3 komentarze:

  1. z chęcią wyjadłabym to aksamitne nadzienie..

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm uwielbiam czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda. I ten kwiatuszek już taki Wielkanocny :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń