Na ciasto:
125 g margaryny
0, 5 szklanki cukru
3 żółtka
1 szklanka maki
2 łyżki kakao
0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
0, 5 szklanki jogurtu naturalnego
Na kokosową warstwę:
3 białka
0, 5 szklanki cukru
100 g wiórków kokosowych
szczypta soli
+ słoiczek musu jabłkowego
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy przesiane i wymieszane ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy jogurt. Wszystkie składniki dobrze mieszamy.
Białka ze szczyptą soli ubijamy, dodajemy partiami cukier i nadal ubijając. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy wiórki i wszystko dobrze mieszamy.
Formę ( u mnie tortownica o średnicy 23 cm.) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Do tak przygotowanej przekładamy ciasto, na nie kładziemy warstwę musu jabłkowego i przykrywamy wierzch kokosową pianką.
Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180stopni.
Smacznego :)
PS. Ciasto jest niezwykle aromatyczne i wilgotne. W sam raz słodkie. Przepis pochodzi z tej trony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz