wtorek, 16 marca 2010

Ciasto kakaowe z jabłkami i pianką kokosową.


Składniki:

Na ciasto:

125 g margaryny
0, 5 szklanki cukru
3 żółtka
1 szklanka maki
2 łyżki kakao
0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
0, 5 szklanki jogurtu naturalnego

Na kokosową warstwę:

3 białka
0, 5 szklanki cukru
100 g wiórków kokosowych
szczypta soli

+ słoiczek musu jabłkowego

Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy przesiane i wymieszane ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy jogurt. Wszystkie składniki dobrze mieszamy.

Białka ze szczyptą soli ubijamy, dodajemy partiami cukier i nadal ubijając. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy wiórki i wszystko dobrze mieszamy.

Formę ( u mnie tortownica o średnicy 23 cm.) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Do tak przygotowanej  przekładamy ciasto, na nie kładziemy warstwę musu jabłkowego i przykrywamy wierzch kokosową pianką.

Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180stopni.

Smacznego :)

PS. Ciasto jest niezwykle aromatyczne i wilgotne. W sam raz słodkie. Przepis pochodzi z tej trony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz