środa, 24 marca 2010

Sernik z papają.




Pyszny, wilgotny i aksamitny sernik. A przy tym niesamowicie lekki, bo bez tłuszczu.



Składniki :

500 g mielonego twarogu
1/3 szklanki zmiksowanego miąższu papai ( mała puszka )
1/3 szklanki cukru
2 duże jajka
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy

Twaróg, miąższ z papai, cukier i cukier waniliowy dokładnie miksujemy ( ja potratowałam blenderem). Kolejno wbijamy jajka i miksujemy na średnich obrotach. Na sam koniec dodajemy budyń i dokładnie wszystkie składniki łączymy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem – u mnie tortownica o średnicy 20 cm. – i pieczemy niecałą godzinę w temperaturze ok.180 stopni.
Studzimy w piekarniku i dowolnie dekorujemy. Ja roztopiłam ok. 100 gr. kuwertury czekoladowej w 2 łyżkach jogurtu naturalnego i ozdobiłam złotymi perełkami.

Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. to drugie zdjęcie jest cudowne
    cudownie kremowy sernik

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis już sobie druknęłam, po drodze do domu kupię papaję i wiadomo co dalej... Wyglada pysznie, jeżeli tak to można określić ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Nieziemsko apetyczny. Kocham serniki i widzę, że sporo inspiracji znajdę u Ciebie :)

    Mmm...

    OdpowiedzUsuń
  4. Serniki to moja słabośc :)

    OdpowiedzUsuń