sobota, 13 marca 2010

Marchewkowe trójkąciki.



Składniki:

1, 5 szklanki mąki pszennej
0, 5 szklanki cukru
1 szklanka startej marchwi
0, 5 szklanki oleju ( lub łagodnej w smaku oliwy)
2 duże jajka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu

Ubijamy białka ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier i pojedynczo żółtka. Do utartej masy dodajemy olej i marchewkę oraz mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon. Przekładamy do natłuszczonej, niewielkiej formy lub tortownicy, o co najwyżej 20cm. średnicy. Pieczemy ok.30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.

Wystudzone polewamy roztopioną czekoladą. Ja połamałam 100 czekolady i rozpuściłam w rondelku na wolnym ogniu wraz z 2 łyżkami gęstego jogurtu. Wierzch posypałam 2 łyżeczkami mielonych orzechów laskowych.

Smacznego:)

PS. Ciasto najsmaczniejsze jest następnego dnia, kiedy wszystkie smaki dobrze się przegryzą a ciasto nabiera przyjemnej wilgotności.

2 komentarze:

  1. Ale wyraźnie widzę, że twoje trójkąciki mają z wierzchu coś innego nić w środku (jasna skorupka, ciemne wnętrze). Zdjęcie na pewno jest do tego przepisu???

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto po prostu tak się upiekło :), nawet na to nie zwróciłam uwagi, i zdjęcie napewno dotyczy tego przepisu .

    OdpowiedzUsuń