wtorek, 4 maja 2010

Konfitura daktylowo-rabarbarowa.



Szczęśliwa kupiłam dziś pierwszy tej wiosny rabarbar.
Miło znowu poczuć jego kwaskowy smak.

Składniki:

4 średnie łodygi rabarbaru
ok. 150 g daktyli

Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki. Daktyle drobno siekamy. Do garnka przekładamy rabarbar i zalewamy dosłownie odrobiną wody. Lekko podgotowujemy i dodajemy daktyle. Kiedy rabarbar i daktyle rozgotują się a nadmiar wody wyparuje konfitura jest gotowa 9 zajmuje to dosłownie tylko kilka minut). W sumie w mniej więcej w pół godziny mamy słoiczek pysznej konfitury do kanapki, czy kawałka chałki. Ponieważ daktyle są same w sobie bardzo słodkie nie trzeba tego niczym dosładzać, poza tym  są cennym źródłem potasu i błonnika, także można powiedzieć samo zdrowie.

Smacznego :)

Ps. Bazą do powstania tej konfitury był przepis ze strony Asi.

2 komentarze:

  1. tylko dwa składniki i tyle pyszności..
    ach, marzy mi się taki kwaśny słoiczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ jestem ciekawa jak ona smakuje!

    OdpowiedzUsuń