sobota, 22 maja 2010

Ryż z rybą.



Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne. To taka potrawa, którą bez problemu można w tygodniu po pracy w kilka minut przygotować sobie na obiad.

Składniki:

1 mniejsza cukinia
1 mała cebulka
70 g brązowego ryżu
20 dag mielonego mięsa dorsza
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól/pieprz
kawałek masła
świeże zioła ( dałam tymianek, bazylię, szałwię i rzeżucha)

Gotujemy ryż w osolonej wodzie ( brązowy ryż gotuje się dłużej niż zwykły biały i zajmuje to około 30 minut, można go przygotować wcześniej). W garnku na maśle szklimy cebulkę i dodajemy do niej pokrojona dość drobno cukinie. Dusimy chwilkę na małym ogniu pod przykryciem. Gdy cukinia zmięknie dodajemy mielone mięso dorsza - doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dorzucamy ugotowany ryż i jogurt - wszystko razem dusimy około 5 minut.

Smacznego :)

Ps. Z podanych składników otrzymamy porcję w sam raz dla dwóch osób.

2 komentarze:

  1. jakoś zawsze jadłam ryż obok ryby :) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń