niedziela, 2 maja 2010

Babeczki z marcepanem.







Marcepan to dla mnie kulinarne niebo.
Nie potrafię obojętnie obok niego przejść.
Przepis ze strony Doroty.
Nie raz już przetestowany.

Składniki:

50 g masy marcepanowej
50 g zmielonych orzechów laskowych
1 jajko
35 g mąki
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
2 cukry waniliowe ( każdy po 16 gr.)
70 g kwaśnej śmietany ( 18 %)
niepełna łyżeczka proszku do pieczenia

Marcepan wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Schłodzony trzemy na tarce o drobnych oczkach. Białko ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukry waniliowe i żółtko. Mąkę mieszamy z orzechami, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, dodając starty marcepan. Masę mączną mieszamy dokładnie, aby składniki się połączyły, uważając, aby nie posklejał się nam marcepan. Tak przygotowaną przesypujemy na masę jajeczną i delikatnie łączymy. Na koniec dodajemy śmietanę. Przekładamy do foremek dobrze natłuszczonych i wysypanych kaszą manną– u mnie były to dwie, małe foremki babkowe o pojemności ok. 240 ml. Pieczemy mniej więcej 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Dowolnie dekorujemy- u mnie polewa czekoladowa.

Smacznego :)


Ps.Powyższe składniki to 1/3 z oryginalnego przepisu. Babkę tą piekłam już któryś raz, ale po raz pierwszy kremówkę, ( której akurat nie miałam) zastąpiłam śmietaną, i muszę powiedzieć, że wyszło jak zawsze pysznie.


Duża w tym również zasługa świetnej masy marcepanowej, którą dostałam ( 60% Anthon Berga) – dziękuję Braciszku :).

4 komentarze:

  1. ten dodatek marcepanu brzmi świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Dorota :), jesteś moją niedoścignioną mistrzynią !

    OdpowiedzUsuń