Szczęśliwa kupiłam dziś pierwszy tej wiosny rabarbar.
Miło znowu poczuć jego kwaskowy smak.
Składniki:
4 średnie łodygi rabarbaru
ok. 150 g daktyli
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki. Daktyle drobno siekamy. Do garnka przekładamy rabarbar i zalewamy dosłownie odrobiną wody. Lekko podgotowujemy i dodajemy daktyle. Kiedy rabarbar i daktyle rozgotują się a nadmiar wody wyparuje konfitura jest gotowa 9 zajmuje to dosłownie tylko kilka minut). W sumie w mniej więcej w pół godziny mamy słoiczek pysznej konfitury do kanapki, czy kawałka chałki. Ponieważ daktyle są same w sobie bardzo słodkie nie trzeba tego niczym dosładzać, poza tym są cennym źródłem potasu i błonnika, także można powiedzieć samo zdrowie.
Smacznego :)
Ps. Bazą do powstania tej konfitury był przepis ze strony Asi.
tylko dwa składniki i tyle pyszności..
OdpowiedzUsuńach, marzy mi się taki kwaśny słoiczek.
ależ jestem ciekawa jak ona smakuje!
OdpowiedzUsuń