sobota, 15 maja 2010

Tiramisu.



Tego włoskiego deseru raczej nie trzeba nikomu reklamować ani przedstawiać, swoim smakiem podbije każde podniebienie.

Składniki:

szklanka mocnej kawy
2 jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżki drobnego cukru
kilka kropelek aromatu waniliowego
250 g serka mascarpone
likier amaretto ( ilość według gustu)
ok. 200 g biszkoptów

 Żółtka ucieramy z cukrami, aż ten się rozpuści i otrzymamy gęstą kremową masę. Dodajemy aromat i małymi porcjami serek mascarpone. Ważne jest, aby miksować wszystko nie za długo, na niskich obrotach miksera i tylko w jedną stronę. Wtedy mamy pewność, że krem nie zrobi się nam wodnisty a pozostanie idealnie gęsty i zawarty. To tak otrzymanej masy dodajemy delikatnie mieszając ubite na sztywną pianę białka.

Deser przygotowuję w plastikowym pojemniczku ( 24 x 15 cm). Na dnie układam warstwę nasączonych w kawie i likierze biszkoptów. Przekładam połową kremu. Układam kolejną warstwą nasączonych biszkoptów i rozsmarowuję pozostałą cześć kremu. Pojemniczek zamykam i na kilka godzin wkładam do lodówki ( później bez problemu można kroić i nakładać porcje na talerz). Przed podaniem możemy również deser posypać dobrej, jakości kakao, choć mi bez niego smakuje bardziej. Z podanej ilości otrzymamy 4 solidne porcje do popołudniowej kawy.

Smacznego :)


PS. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z książki: „ Kawa. W filiżance, ciastach i deserach”.

7 komentarzy:

  1. jadłam raz, podniebienia nie podbiło. ale smaczna rzeczywiście:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiejo,może warto spróbować kolejny raz, smaki czasami się nam zmieniają.

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię i coraz częściej o nim myslę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niby to takie popularne i kochane przez wszystkich, a ja znowu w tyle :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z pewnością reklamować nie trzeba :-) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie wygląda. Wspaniały deser. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń