poniedziałek, 21 lutego 2011

Pomarańczowa babka piaskowa.

Jakiś czas temu piekłam tą babkę z nutą cytrynową i już wtedy wiedziałam, że muszę wypróbować ją w wersji pomarańczowej.  I mam dylemat, bo nie wiem, która jest lepsza, ponieważ obje są rewelacyjne.


Składniki ( muszą mieć temperaturę pokojową):

150g miękkiego masła
150g drobnego cukru
3 jajka
100g mąki pszennej
200g mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 olejek pomarańczowy
skórka i sok z 1 pomarańczy

Masło ucieramy mikserem na wysokich obrotach do momentu otrzymania puszystej masy. Stopniowo dodajemy cukier. Cały czas ucierając dodajemy pojedynczo żółtka. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, mieszamy i przesiewamy. Przy zmniejszonych obrotach miksera do masy maślanej dodajmy mąki z proszkiem. Dodajemy aromat, sok i skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i przy pomocy metalowej łyżki porcjami dodajemy do ciasta i delikatnie, ale dokładnie mieszamy razem. Formę keksówkę ( wymiary 8, 5x17 cm) smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto. Pierwsze 25 minut piekłam w temperaturze 155 stopni kolejną godzinę w 165 stopniach ( Dorota podaje, iż piekła ją około 60 minut w sumie, ale mój piekarnik zawsze potrzebuje więcej czasu). Studzimy w uchylonym piekarniku. Po wyjęciu z formy i dokładnym wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Ps. Powinnam ją nazwać „ Pomarańczowa babka pieskowa :) „ , ponieważ tak bardzo zasmakowała ona mojemu psiakowi, że gdy na moim talerzyku lądował jej kawałek on od razu znajdował się u mojego boku z oczami, w których ukryta była prośbą o jej, choć mały kęsik.

9 komentarzy:

  1. o, właśnie takiego przepisu ostatnio szukałam:)
    smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam babeczki, szczególnie do kawy czy herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. babka piaskowa...
    z pomarańczową nutą. odrobina lata w ten zimowy dzień.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię pomarańczowe wypieki. NIedawno robiłam babkę pomarańczową na białkach:) Ja lubię mocno wilgotne, ale ta też mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a pomaranczowa nuta pewnie smakuje pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie babki do kubka herbaty pasują cudnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Rifsber, ta babka jest fantastyczna! wygląda pięknie w przekroju

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziewczyny, babka jest naprawdę wyśmienita w smaku, Paula a w przekroju najlepsze są cząsteczki skórki pomarańczowej :). Pozdrawiam i polecam

    OdpowiedzUsuń