Połączenie czekolady i imbiru podbiło moje podniebienie. Z kawałkiem na talerzu, patrząc za okno, gdzie wiatr szaleje , myślę o tym, że wczoraj minął rok jak pojawił się tu pierwszy post.
Składniki:
100g rodzynek
65g masła
100g cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 jajka
125g mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
125g grubo startej czekolady
½ łyżeczki oleju
75g czekolady
Rodzynki drobno kroimy. Masło ucieramy mikserem na wysokich obrotach, stopniowo dodając cukry i imbir. Do gładkiej masy dodajemy pojedynczo jajka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i zmniejszając obroty miksera dodajemy do masy. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy rodzynki i 125g wiórków czekoladowych. Ciasto przekładamy do formy ( u mnie tortownica o średnicy 20 cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 3 kwadranse. Po ostudzeniu ciasta, pozostałe 75g czekolady grubo siekamy i z olejem rozpuszczamy na parze. Polewą smarujemy ciasto i dowolnie dekorujemy. U mnie były to własnoręcznie wykonane kuleczki z masy marcepanowej i nugatowej, w oryginale były to wiśniewki koktajlowe, ale takowych nie dostałam w żadnym ze swoich osiedlowych sklepików.
Smacznego:)
Ps. Przepis pochodzi z książki: „ Ciasta” z niemieckiego przełożyła Beata Kruk, wyd. Świat Książki.
imbir z czekolada? egzotyczno-słodkie połączenie. Lubię to!
OdpowiedzUsuńSzana
Wyobrażam sobie jak cudowne jest to ciasto:)
OdpowiedzUsuńPrawda, jak ten czas szybko biegnie? :)
OdpowiedzUsuńSmakowite ciasto!
czekolada i imbir...
OdpowiedzUsuńco za smak. jaki zapach!
Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy! Ciasto wygląda pysznie i takie na pewno jest:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
wszystkiedo dobrego na kolejny roczek!!!
OdpowiedzUsuńa ciacho smakowicie wyglada:)
Tak, czas mija bardzo szybko :).
OdpowiedzUsuńDziękuję za życzenia i oby do 2.
Zapach i smak ciasta jest niesamowite.
Polecam i pozdrawiam :)
Gratuluję! Wspaniałe ciasto na taką miłą okazję!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Fajne ciasto. Miłego blogowania i ciekawych wpisów na następny rok i więcej... ;]
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie z tymi kuleczkami :)
OdpowiedzUsuńpiękne ciasto. myślę, że niejedne podniebienie by podbiło :-)
OdpowiedzUsuń