środa, 23 lutego 2011

Makaroniki z płatków owsianych.

Proste, smaczne, zdrowe, no i kolejny przepis, jeśli mamy nadmiar białek.


Składniki:

200g drobnych płatków owsianych
1/3 szklanki mleka
85g brązowego cukru
2 białka
Skórka i sok z 1 cytryny

Płatki zalewamy mlekiem i na chwilkę odstawiamy. Dodajemy cukier i drewnianą łyżką ucieramy, dodając stopniowo sok i skórkę z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Łączymy płatki z białkami i dokładnie, acz delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy masę na przygotowaną formę. Pieczemy w temperaturze ok. 175 stopni do momentu aż ciasteczka złapią złoty kolor. Nie jestem w stanie podać ile otrzymamy ciasteczek, ponieważ część od razu zniknęła po upieczeniu a i masa przed pieczeniem znikała z miski w szybkim tempie.

Smacznego :)

Ps. Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej: „ Kuchnia dla oszczędnych. Ciasta, torty i desery”.

1 komentarz: