Proste, smaczne, zdrowe, no i kolejny przepis, jeśli mamy nadmiar białek.
Składniki:
200g drobnych płatków owsianych
1/3 szklanki mleka
85g brązowego cukru
2 białka
Skórka i sok z 1 cytryny
Płatki zalewamy mlekiem i na chwilkę odstawiamy. Dodajemy cukier i drewnianą łyżką ucieramy, dodając stopniowo sok i skórkę z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Łączymy płatki z białkami i dokładnie, acz delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy masę na przygotowaną formę. Pieczemy w temperaturze ok. 175 stopni do momentu aż ciasteczka złapią złoty kolor. Nie jestem w stanie podać ile otrzymamy ciasteczek, ponieważ część od razu zniknęła po upieczeniu a i masa przed pieczeniem znikała z miski w szybkim tempie.
Smacznego :)
Ps. Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej: „ Kuchnia dla oszczędnych. Ciasta, torty i desery”.
schrupie je ze smakiem... mniam:)
OdpowiedzUsuń