Jakiś czas temu piekłam tą babkę z nutą cytrynową i już wtedy wiedziałam, że muszę wypróbować ją w wersji pomarańczowej. I mam dylemat, bo nie wiem, która jest lepsza, ponieważ obje są rewelacyjne.
Składniki ( muszą mieć temperaturę pokojową):
150g miękkiego masła
150g drobnego cukru
3 jajka
100g mąki pszennej
200g mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 olejek pomarańczowy
skórka i sok z 1 pomarańczy
Masło ucieramy mikserem na wysokich obrotach do momentu otrzymania puszystej masy. Stopniowo dodajemy cukier. Cały czas ucierając dodajemy pojedynczo żółtka. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, mieszamy i przesiewamy. Przy zmniejszonych obrotach miksera do masy maślanej dodajmy mąki z proszkiem. Dodajemy aromat, sok i skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i przy pomocy metalowej łyżki porcjami dodajemy do ciasta i delikatnie, ale dokładnie mieszamy razem. Formę keksówkę ( wymiary 8, 5x17 cm) smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto. Pierwsze 25 minut piekłam w temperaturze 155 stopni kolejną godzinę w 165 stopniach ( Dorota podaje, iż piekła ją około 60 minut w sumie, ale mój piekarnik zawsze potrzebuje więcej czasu). Studzimy w uchylonym piekarniku. Po wyjęciu z formy i dokładnym wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Ps. Powinnam ją nazwać „ Pomarańczowa babka pieskowa :) „ , ponieważ tak bardzo zasmakowała ona mojemu psiakowi, że gdy na moim talerzyku lądował jej kawałek on od razu znajdował się u mojego boku z oczami, w których ukryta była prośbą o jej, choć mały kęsik.
o, właśnie takiego przepisu ostatnio szukałam:)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda:)
Uwielbiam babeczki, szczególnie do kawy czy herbaty :)
OdpowiedzUsuńbabka piaskowa...
OdpowiedzUsuńz pomarańczową nutą. odrobina lata w ten zimowy dzień.
Wygląda cudownie:)
OdpowiedzUsuńLubię pomarańczowe wypieki. NIedawno robiłam babkę pomarańczową na białkach:) Ja lubię mocno wilgotne, ale ta też mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńa pomaranczowa nuta pewnie smakuje pysznie:)
OdpowiedzUsuńtakie babki do kubka herbaty pasują cudnie.
OdpowiedzUsuńRifsber, ta babka jest fantastyczna! wygląda pięknie w przekroju
OdpowiedzUsuńDziewczyny, babka jest naprawdę wyśmienita w smaku, Paula a w przekroju najlepsze są cząsteczki skórki pomarańczowej :). Pozdrawiam i polecam
OdpowiedzUsuń