wtorek, 8 lutego 2011

Ciasto imbirowe z czekoladą.

Połączenie czekolady i imbiru podbiło moje podniebienie. Z kawałkiem na talerzu, patrząc za okno, gdzie wiatr szaleje , myślę o tym, że wczoraj minął rok jak pojawił się tu pierwszy post.


Składniki:

100g rodzynek
65g masła
100g cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 jajka
125g mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
125g grubo startej czekolady
½ łyżeczki oleju
75g czekolady

Rodzynki drobno kroimy. Masło ucieramy mikserem na wysokich obrotach, stopniowo dodając cukry i imbir. Do gładkiej masy dodajemy pojedynczo jajka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i zmniejszając obroty miksera dodajemy do masy. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy rodzynki i 125g wiórków czekoladowych. Ciasto przekładamy do formy ( u mnie tortownica o średnicy 20 cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 3 kwadranse. Po ostudzeniu ciasta, pozostałe 75g czekolady grubo siekamy i z olejem rozpuszczamy na parze. Polewą smarujemy ciasto i dowolnie dekorujemy. U mnie były to własnoręcznie wykonane kuleczki z masy marcepanowej i nugatowej, w oryginale były to wiśniewki koktajlowe, ale takowych nie dostałam w żadnym ze swoich osiedlowych sklepików.

Smacznego:)

Ps. Przepis pochodzi z książki: „ Ciasta” z niemieckiego przełożyła Beata Kruk, wyd. Świat Książki.

11 komentarzy:

  1. imbir z czekolada? egzotyczno-słodkie połączenie. Lubię to!
    Szana

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyobrażam sobie jak cudowne jest to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawda, jak ten czas szybko biegnie? :)

    Smakowite ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  4. czekolada i imbir...
    co za smak. jaki zapach!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy! Ciasto wygląda pysznie i takie na pewno jest:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wszystkiedo dobrego na kolejny roczek!!!
    a ciacho smakowicie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak, czas mija bardzo szybko :).
    Dziękuję za życzenia i oby do 2.
    Zapach i smak ciasta jest niesamowite.
    Polecam i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gratuluję! Wspaniałe ciasto na taką miłą okazję!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne ciasto. Miłego blogowania i ciekawych wpisów na następny rok i więcej... ;]

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda rewelacyjnie z tymi kuleczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. piękne ciasto. myślę, że niejedne podniebienie by podbiło :-)

    OdpowiedzUsuń