niedziela, 10 października 2010

Drożdżówka z kruszonką.


Z drożdżami nie zawsze idzie mi tak jak powinno. Przy nich cały czas muszę się jeszcze uczyć, ale idzie ku lepszemu. Szukałam przepisu na najzwyklejszą drożdżówkę i znalazłam oczywiście na blogu Doroty. Gdy przeczytałam komentarze, stwierdziłam, iż jeśli tylu osobą udała się to i mnie może coś z tego wyjdzie. I to był strzał w dziesiątkę. Pierwszy raz dzięki własnym dłoniom otrzymałam taką puszystość drożdżowego wypieku.

Składnik:

300 g mąki
12 g świeżych drożdży
Pół szklanki letniego mleka
1 jajko
50 g rozpuszczonego masła
45 g cukru
Szczypta soli

Z drożdży robimy rozczyn, odstawiamy na kilka minut, aż zaczną pracować. Do mąki, dodajemy rozczyn i pozostałe ( oprócz masła) składniki. Wyrabiamy, pod koniec dodajemy tłuszcz. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne. Przekładamy do miski zakrywamy folią spożywczą, przykrywamy ściereczką i na ok. 1, 5 h odstawiamy w ciepłe miejsce ( powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ponownie krótko je zagniatamy. Przekładamy do form wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą ( ja zrobiłam w dwóch małych kek sówkach ). Foremki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut, aby ciasto podrosło. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.

Składniki na kruszonkę:

50 g masła
10 płaskich łyżek mąki
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy

Wszystkie składniki rozcieramy między palcami. Tak powstałą kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ok. 35 – 40 minut.

Smacznego :) 

Ps. Uwielbiam urlop jesienią, szczególnie, jeśli dopisuje mi tak piękna pogoda jak teraz. Nie czuję potrzeby wyjazdu do ciepłych krajów, bo kocham morze i las o tej porze roku – a mam to na wyciągnięcie ręki. Wszyscy wracają do pracy, szkół a ja sobie odpoczywam. Pełen relaks i czas na to, aby robić tylko to, co chcemy. A do tego, jeśli na drugie śniadanie mamy świeżą drożdżówkę z masełkiem, miodem i dżemem ( świetny z Ikei z owoców dzikiego bzu i pomarańczy) + wokół dźwięki z płyty Janelle Monáe  "The ArchAndroid  " to do szczęścia nie trzeba nic więcej.


6 komentarzy:

  1. Jeśli drożdżowe, to tylko z kruszonką.
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka ładna... Te krmki drożdżówkowe to na śniadanie w sam raz są! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kruszonce nigdy nie odmówię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniała!
    drożdżowe zawsze na pierwszym miejscu!

    OdpowiedzUsuń
  5. pieknie wyszla i ta kruszonka :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. piekna Ci wyszla:) na sniadanko bym chetnie zjadla takiej pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń