Idealne połączenie smaków. Na jesienny śliwkowy sezon u mnie wypiek obowiązkowy.
Marcepan, śliwki i wórki kokosowe to zgrane trio.
Marcepan, śliwki i wórki kokosowe to zgrane trio.
Składniki:
100 g masy marcepanowej
125 g masła
100 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
Kilka kropli olejku migdałowego
Szczypta soli
2 jajka
125 g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki grubego, brązowego cukru trzcinowego
śliwki
125 g masła
100 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
Kilka kropli olejku migdałowego
Szczypta soli
2 jajka
125 g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki grubego, brązowego cukru trzcinowego
śliwki
Masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, solą i olejkiem ucieramy. Dodajemy pojedynczo jajka i na masę ścieramy marcepan. Mieszamy. Dosypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i dokładnie łączymy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem ( u mnie 20x30 cm). Na cieście układamy śliwki, całość posypujemy wiórkami kokosowymi i brązowym cukrem. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego :)
Ps. Przepis ze strony Doroty. Moja zmiana : płatki migdałowe zastąpiłam wiórkami kokosowymi.
Kolejny wspaniały wypiek u Ciebie ...
OdpowiedzUsuń