Bardzo kruche. Maślano-orzechowe. Proste w wykonaniu. To trzy zalety tych ciasteczek.
Najlepsze ze szklaneczką mleka.
Najlepsze ze szklaneczką mleka.
Składniki:
100 g masła
40 g cukru pudruCukier waniliowy
135 g mąki
50 g mielonych orzechów laskowych
Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy mąkę, orzechy i zagniatamy ciasto. Na około 1 godzinę odkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na grubość około 3-4 mm. Wkrajamy dowolne kształty. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy niecały kwadrans w temperaturze około 180 stopni. Upieczone delikatnie zdejmujemy na kratkę do studzenia, ponieważ są one bardzo kruche.
Ps. Przepis pochodzi z jednego z zeszłorocznych numerów miesięcznika: „ Kuchnia”.
to dopiero musi być smak! :)
OdpowiedzUsuń:) Nie tylko smak, ale i kształt cudny! :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiego przepisu szukałam, dzięki!
OdpowiedzUsuńJa własnie pije herbatke i podkradam do niej ci jedno ciacho ;)
OdpowiedzUsuńPaula - smak jest niesamowity
OdpowiedzUsuńKomarko - takie ciasteczka dla miłośnikow psów :)
Nette7 - wypróbuj, raczej nie pożałujesz
Emma001 - smaczengo :)
Jesiennie pozdrawiam :)
Gdybym miała ogon pewnie bym nim radośnie zamerdała na widok takich przeuroczych ciastek. :-)
OdpowiedzUsuńhau, hau ;]
OdpowiedzUsuńjakie urocze!
Dziękuję za miłe słowa.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)