czwartek, 7 października 2010

Ciasteczka orzechowe.

Bardzo kruche. Maślano-orzechowe. Proste w wykonaniu. To trzy zalety tych ciasteczek.
Najlepsze ze szklaneczką mleka.


Składniki:

100 g masła
40 g cukru pudru
Cukier waniliowy
135 g mąki
50 g mielonych orzechów laskowych

Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy mąkę, orzechy i zagniatamy ciasto. Na około 1 godzinę odkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na grubość około 3-4 mm. Wkrajamy dowolne kształty. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy niecały kwadrans w temperaturze około 180 stopni. Upieczone delikatnie zdejmujemy na kratkę do studzenia, ponieważ są one bardzo kruche.


Ps. Przepis pochodzi z jednego z zeszłorocznych numerów miesięcznika: „ Kuchnia”.

8 komentarzy:

  1. :) Nie tylko smak, ale i kształt cudny! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie takiego przepisu szukałam, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja własnie pije herbatke i podkradam do niej ci jedno ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Paula - smak jest niesamowity
    Komarko - takie ciasteczka dla miłośnikow psów :)
    Nette7 - wypróbuj, raczej nie pożałujesz
    Emma001 - smaczengo :)
    Jesiennie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdybym miała ogon pewnie bym nim radośnie zamerdała na widok takich przeuroczych ciastek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za miłe słowa.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń