środa, 1 września 2010

Deser twarożkowy z galaretką z domowego soku.


Coś w sam raz do popołudniowej kawy, dla osób, które nie jadają kolacji, – czyli dla mnie.


Składniki:

275 g chudego twarogu
2 czubate łyżki miodu
1 łyżka likieru Amaretto
0, 5 szklanki mleka
8 listków białej żelatyny
200 ml soku ( u mnie domowej roboty truskawkowy)
4 listki czerwonej żelatyny

Twaróg wraz z miodem przy pomocy blendera dokładnie miksujemy. Dodajemy likier. Białą żelatynę zamaczamy przez 5 minut w zimnej wodzie. Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy do ostudzenia. Chłodne dodajemy do masy serowej i miksujemy. Przekładamy do pucharków lub miseczek. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Czerwoną żelatynę moczymy kilka minut w zimnej wodzie, po czym rozpuszczamy ją w podgrzanym soku. Odstawiamy do przestudzenia. Chłodny sok delikatnie wylewamy na masę twarożkową i wstawiamy do lodówki do dokładnego stężenia.

Smacznego:)

Ps. Deser własnego pomyślunku ( na dwie większe porcje ). Dla przed jesiennego wzmocnienia odporności miód coraz częściej u mnie gości. Warto organizm trochę na chłody przygotować - nie mam tu na myśli bezsensownego objadania się i obrastania tłuszczykiem, ale świadomy wybór produktów, które z natury wiele dobrego i zdrowego mogą dać naszemu organizmowi.

3 komentarze:

  1. ładnie wygląda; ostatnio robiłam coś podobnego, ale na bazie jogurtu, galaretka była z zaparzonej herbaty ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To też coś dla mnie.Wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie się prezentuje ;]
    osobiście bardzo często robię taki warstwowy deser, w pucharkach, ale z podstawą z jogurtu. a galaretka raz z paczki, a raz domowej roboty. zawsze jednak smakuje bardzo dobrze ;]

    OdpowiedzUsuń