Smakiem zniewalają.
Nutella w wydaniu ciasteczkowym.
Przy nich silna wola odchodzi na bok.
Najsmaczniejsze lekko ciepłe, kiedy czekolada nie do końca jeszcze zastygła.
Najsmaczniejsze lekko ciepłe, kiedy czekolada nie do końca jeszcze zastygła.
Składniki:
150 g ciemnej czekolady ( dobrej jakości, grubo pociekanej )
50 g orzechów laskowych ( zmielonych )
125 g miękkiego masła
50 g brązowego cukru
30 g białego cukru
1 cukier waniliowy
1 jajko
140 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
Masło wraz z wszystkimi cukrami ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy jajko. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiewamy na masę maślaną. Dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy mielone orzechy i posiekaną czekoladą. Za pomocą łyżki maczanej w wodzie nakładamy porcję ciasta na blachę wyłożoną papierem, zachowując odstępy, ponieważ ciastka trochę urosną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około kwadransa. Z podanej ilości otrzymamy 20 całkiem sporych ciastek.
Smacznego :)
PS. Przepis pochodzi z książki: „Czekolada. Rozkosz dla wszystkich zmysłów”
i nawet widac kawałeczki czekolady! ojej. mogę? jedno chociaż? xd
OdpowiedzUsuń