niedziela, 13 marca 2011

Babka z żurawiną.

Wiosna jest już coraz bliżej. Ptasie śpiewy za oknem budzą ciepłe myśli, a słońce poświęca nam coraz więcej czasu. Pora, zatem aby zimowe zapasy pomału zacząć zagospodarowywać. Poniższe ciasto zabrało z mojej spiżarenki całą suszoną żurawinę.  


Składniki:

1 szklanka suszonej żurawiny
90g masła
2/3 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki mleka
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło miksujemy z cukrem, dodając pojedynczo jajka. Dolewamy esencję waniliową i dokładnie miksujemy. Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy i dodajemy do ciasta na przemian z mlekiem, mieszając wszystko metalową łyżką do połączenia się składników. Dodajemy suszoną żurawinę i delikatnie rozprowadzamy ją w cieście. Formę ( u mnie tortownica z kominkiem o średnicy 24 cm, ale może być trochę mniejsza) smarujemy dokładnie masłem i posypujemy kaszą manną. Ciasto przekładamy do blaszki i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni około 55 minut ( do tak zwanego suchego patyczka). Przed podaniem możemy ją polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Ps. Przepis pochodzi z książeczki Anne Wilson: „ Ciasta i torty”. W oryginale zamiast żurawiny do ciasta dodane były kandyzowane wiśnie.

6 komentarzy:

  1. Przepis zapisałam i chetnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. Uwielbiam żurawinę, jest naprawdę niesamowita.

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja ostatnio polubiłam się z żurawiną suszoną, dlatego to ciasto bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam żurawinkę! A babeczka do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń