Kiedyś w moim komputerze pojawił się folder, w którym zapisywałam przepisy do przetestowania, które znalazłam na innych blogach. Ostatnio postanowiłam sobie, że zacznę w końcu, po mału „odgruzowywać” jego zawartość. Na pierwszy ogień poszło właśnie to ciasto, do którego specjalnie dojrzewały u mnie 2 banany. Muszę powiedzieć, że dawno już tak dobrego ciasta nie jadłam. Jest cudowne: idealnie wilgotne, nie za słodkie, mocno zwarte w konsystencji, ale nie ciężkie, z minimalnie wyczuwalnym posmakiem bananów. No i ten kolor, przepiękna ciemność, niemalże czerń. Przepis pochodzi z blogo Na miotle, a później widziałam je jeszcze u Usagi.
Składniki:
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka mąki
5 łyżek kakao ( dałam takie od serca)
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 zmiksowane banany (małe)
1 jajko
1/4 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
60g białej czekolady
Banany miksujemy blenderem. Do nich dodajemy pozostałe płynne składniki: jajko, mleko, wodę, olej, wanilię. W misce łączymy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do sypkich składników wlewamy płynne. Ciasto mieszamy łyżką i wylewamy do formy( posmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Piekłam w tortownicy o średnicy 20cm przez 55 minut, w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie smarujemy jego wierzch białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Smacznego :)
O tak, kolor rzeczywiście ma zniewalający. Bez wątpienia smakuje doskonale! :)
OdpowiedzUsuńKolor piękny, taki miało moje pierwsze brownie upieczone w zeszłym tygodniu i się zakochałam w takich ciemnościach:) ...a smakowac musi niebiańsko, w końcu z bananami:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie bananów i czekolady. Muszę upiec to ciasto!
OdpowiedzUsuńnieźle wygląda :) musi być dobre
OdpowiedzUsuńTeż niedawno robiłam to ciasto. Jest wręcz wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńPiękne,czekoladowe i pyszne ! Wiem,bo też je robiłam ,z tego samego przepisu. Super ciacho:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
jakie cudne:) pysznie czekoladowe:)
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto jakiś czas temu, więc mogę potwierdzić: jest fenomenalne :))
OdpowiedzUsuńDziewczyny ciasto jest wspaniałe, a następnego dnia po upieczeniu jeszcze lepsze :). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńw przekroju wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuń