wtorek, 25 stycznia 2011

Torcik bezowy z bitą śmietaną i borówkami.

Po faworkach zostało mi trochę białek , a że bezy dawno nie jadłam decyzja była bardzo szybka. Klasyczne połączenie z bitą śmietaną i owocami.


Składniki:
4 białka
1 szklanka cukru pudru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu ( użyłam jabłkowego)
1 cukier waniliowy
2 łyżki Amaretto
180g śmietany 30%
200g świeżej borówki

Białka w dużej suchej misce ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier puder ( całość zajęła mi około 10 minut). Dodajemy mąkę oraz ocet i mieszamy. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia odrysowujemy okręgi o ok. 20 cm średnicy. Masę bezowo przekładamy na zaznaczone koła ( po połowie). Równomiernie rozprowadzamy po okręgach, wyrównujemy, lekko formujemy wyższe brzegi, tak, aby na środku powstało wgłębienie. Pieczemy w piekarniku nastawionym na minimalne nagrzewanie ( niestety nie wiem ile stopni wynosi to w moim piekarniku) około 1, 5 h ( beza powinna pozostać jasna i chrupiąca). Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Spokojnie można ją upiec dzień wcześniej. Do tego torciku potrzebna nam będzie 1 beza.

Śmietankę wraz z cukrem waniliowym i likierem ubijamy na sztywną masę. Rozkładamy na bezie i wyrównujemy. Na wierzchu układamy borówki.

Smacznego :)


Ps. Inspirację zaczerpnęłam z książeczki Anne Wilson „Serniki, torty bezowe i desery” ( przepis na: Klasyczny tort bezowy z owocami).

8 komentarzy:

  1. przepyszne polaczenie bezy, bitej smietany i owocow:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamusiu...padłam no... I nie wiem kiedy się podniosę... ;)
    Boskie! No boskie po prostu! :D Marzy mi się kawałeczek (taki ciut większy)...
    Milena

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasyczne i pyszne to połączenie :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie! Ależ kusisz no!:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/

    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń