wtorek, 11 stycznia 2011

Kokosowo-bananowe muffinki z czekoladą.


Lubię muffiny za ich łatwość przygotowania. Małe i niepozorne, oferują całą gamę smaków.
Te akurat najsmaczniejsze są jeszcze lekko ciepłe, kiedy kawałki czekolady mają płynną konsystencję.


Składniki:

40g masła
125g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu
30g wiórków kokosowych + 2 łyżki dodatkowo
1 jajko
50g brązowego cukru
75g naturalnego jogurtu
6 kostek gorzkiej czekolady
1 duży, dojrzały banan

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, grubo posiekaną czekoladą, sodą, cynamonem i 30 g wiórków kokosowych. W drugiej misce rozmącamy jajko, dodajemy cukier i płynne przestudzone masło oraz jogurt – wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Obranego banana rozdrabniamy widelcem i dodajemy do mokrych składników. Do suchych składników dodajemy cześć wilgotną i mieszamy tylko do połączenia się wszystkich razem. Przekładamy do formy wyłożonej papilotkami ( otrzymałam 7 sporych muffinek). Każdą przed wstawieniem do piekarnika posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Pieczemy ok.30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)



P.s. Przepis pochodzi z tej samej książki, co „Muffiny z mango”.

4 komentarze:

  1. Fajne muffinki , pyszne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się zapowiadają :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i ja lubię muffinki. papierki takie jak na zdjęciu.. już mam. brakuje mi tylko zawartości :-)

    OdpowiedzUsuń