wtorek, 18 stycznia 2011

Ciasto czekoladowe z polewą.

Czasami nachodzi człowieka ochota na kawałek czekolady więcej.To ciasto jest dla mnie odpowiedzią na takie małe zachcianki.


Składniki:
50g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
½ łyżeczki aromatu waniliowego
2 jajka
1 szklanka mąki
3 łyżki kakao
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenie
1 szklanka mleka

Na polewę czekoladową:

1 tabliczka ( 100g) ulubionej czekolady ( u mnie gorzka)
3 łyżki masła
¼ szklanki tłustej śmietany
wiórki z białej czekolady do dekoracji

Masło z cukrem i aromatem ucieramy do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Nie przerywając dodajemy pojedynczo jajka. Mąkę mieszamy wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy po trochu na przemian mąkę i mleko. Dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia nie za dużej formy ( u mnie o wymiarach 20x23 cm, ale świetnie nada się tortownica o średnicy 20cm). Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni( sprawdzamy w razie potrzeby patyczkiem). Po upieczeniu studzimy. Aby przygotować polewę czekoladę wraz z masłem i śmietanką rozpuszczamy na parze. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym smarujemy polewą ciasto. Dowolnie dekorujemy ( u mnie były to wiórki z białej czekolady).

Smacznego :)

Ps. Przepis pochodzi z książki: „Świeże i smaczne. Ciasta i ciasteczka”.

4 komentarze: