czwartek, 29 lipca 2010

Kasza manna z musem jabłkowym.


Po ponad trzydziesto stopniowych upałach, przyszedł chłód i deszcz. Pogoda pokazuje nam swoje skrajności. W szafce-spiżarence miałam jeszcze słoiczek zeszłorocznego musu jabłkowego doprawionego goździkami i miodem rzepakowym. Czując zapach prażonych jabłek i widząc krople deszczu na szybie zachciało mi się kaszy mannej, ciepłej, słodkiej …


Składniki dla dwóch osób:


mały słoiczek musu jabłkowego ( u mnie z miodem rzepakowym i goździkami)
2 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
szczypta soli
4 łyżki kaszy mannej
cynamon do smaku

Dodatkowo: 1 jabłko, 1 łyżka brązowego cukru, 1 łyżka śmietany

 
 
 
 
 
Na mleku ze szczyptą soli i cukrem waniliowym gotujemy kaszę. Przekładamy ją na talerze. Mus jabłkowy podgrzewamy i doprawiamy oraz dosładzamy według własnych upodobań. Mój potrzebował jedynie dodania odrobiny cynamonu. Nakładamy na kaszę manną.
Jabłko obieramy i kroimy na większe, ale nie za grube plasterki. W małym garnku rozpuszczamy z odrobiną wody brązowy cukier, gdy chwilkę się pogotuje dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Do karmelowego sosu wkładamy jabłka i wszystko chwilkę dusimy razem. Gdy jabłka delikatnie zmiękną i oblepią się sosem układamy je na musie.

Ten deser to powrót do smaków lat dziecięcych, gdzie kasza manna z cynamonem rządziła moimi kubkami smakowymi.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Pyszności! Ciepłe jeszcze jabłka z cynamonem i do tego delikatna kaszka, idealny deser!

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, u mnie kasza manna to też smak dzieciństwa ;) Pamiętam najlepiej tą, którą gotowała babcia - nie miała sobie równych.
    A taką z jabłkiem zjadłabym nawet teraz...

    OdpowiedzUsuń
  3. kaszka na słodko jest najpyszniejsza..

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam mannę! :) Jako dziecko jej nie cierpiałam, ale z czasem przyszła mi na nią ochota i teraz zimowy wieczór bez kaszki to już nie to! ;)

    OdpowiedzUsuń