Kiedy zobaczyłam ta batoniki ( jakieś 1, 5 h temu) na blogu Usagi, wiedziałam, że muszę je zrobić. W myślach przeszukałam zawartość kuchennej spiżarenki. Tak ,wszystko mam. Poszłam, zrobiłam, zjadłam. I zakochałam się w ich smaku. Są obłędnie smaczne, dziecinnie proste w wykonaniu i na dodatek bardzo zdrowe. Polecam.
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżka miodu
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka masła
1 łyżka soku ( u mnie cytrynowy)
½ szklanki bakalii ( u mnie suszone morele, łyżeczka sezamu, 1 łyżka wiórków kokosowych)
Miód, cukier, sok i masło roztapiamy w garnuszku i chwilkę gotujemy- do lekkiego zarumieniania. Dodajemy płatki i bakalie. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do niewielkiej keksówki wyłożonej folią aluminiową. Dokładnie wciskamy masę i wyrównujemy powietrznię. Studzimy w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Ja ze względu na swoje łakomstwo wstawiłam za radą Usagi do zamrażalnika, aby ten proces przyśpieszyć. Po stężeniu masy kroimy na batony.
Smacznego :)
Ślicznie Ci wyszły :) Z sokiem cytrynowym i morelami są takie wakacyjnie słoneczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
śliczne;D pięknie Ci wyszły;) podziwiam za zapał
OdpowiedzUsuńpyszności. sama bym pokusiła się na przygotowane takich;)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. A te serniki na zimno! Tortury, bo na razie nie mogę tego zajadać, ale chowam do biblioteczki:-)
OdpowiedzUsuńkolejne batoniki:) i tez wygladaja pieknie i smacznie:) chyba musze sprobowac, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńsmakowite! szczególnie na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny dziękuję za miłe słowa i polecam do wypróbowania. Fajne w tym przepisie jest to, że za każdym razem możemy otrzymać inne batoniki. Modyfikując rodzaj bakalii, dodając orzechy zmieniając rodzaj płatków.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie batoniki, zawsze tłumaczę sobie że są zdrowe :) i oczywiście zjadam nieprzyzwoite ilości :)
OdpowiedzUsuńsą cudne
OdpowiedzUsuńz tymi słonecznymi kawałeczkami moreli
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMam na nie wielką chęć i jednocześnie wielkiego sobotniego lenia...
OdpowiedzUsuńCzy mogę czymś zastąpić miód, czy jego brak zmieni coś w batonikach?...
Chyba zaryzykuję :)
Witaj Paulino, nie próbowałam, ale miód możesz zastąpić cukrem. Pozdr.
OdpowiedzUsuń