niedziela, 25 lipca 2010

Batoniki musli.


Kiedy zobaczyłam ta batoniki ( jakieś 1, 5 h temu) na blogu Usagi, wiedziałam, że muszę je zrobić. W myślach przeszukałam zawartość kuchennej spiżarenki. Tak ,wszystko mam. Poszłam, zrobiłam, zjadłam. I zakochałam się w ich smaku. Są obłędnie smaczne, dziecinnie proste w wykonaniu i na dodatek bardzo zdrowe. Polecam.


Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
1 łyżka miodu
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka masła
1 łyżka soku ( u mnie cytrynowy)
½ szklanki bakalii ( u mnie suszone morele, łyżeczka sezamu, 1 łyżka wiórków kokosowych)

Miód, cukier, sok i masło roztapiamy w garnuszku i chwilkę gotujemy- do lekkiego zarumieniania. Dodajemy płatki i bakalie. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do niewielkiej keksówki wyłożonej folią aluminiową. Dokładnie wciskamy masę i wyrównujemy powietrznię. Studzimy w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Ja ze względu na swoje łakomstwo wstawiłam za radą Usagi do zamrażalnika, aby ten proces przyśpieszyć. Po stężeniu masy kroimy na batony.

Smacznego :)


12 komentarzy:

  1. Ślicznie Ci wyszły :) Z sokiem cytrynowym i morelami są takie wakacyjnie słoneczne.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne;D pięknie Ci wyszły;) podziwiam za zapał

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności. sama bym pokusiła się na przygotowane takich;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie. A te serniki na zimno! Tortury, bo na razie nie mogę tego zajadać, ale chowam do biblioteczki:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. kolejne batoniki:) i tez wygladaja pieknie i smacznie:) chyba musze sprobowac, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowite! szczególnie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziewczyny dziękuję za miłe słowa i polecam do wypróbowania. Fajne w tym przepisie jest to, że za każdym razem możemy otrzymać inne batoniki. Modyfikując rodzaj bakalii, dodając orzechy zmieniając rodzaj płatków.

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię takie batoniki, zawsze tłumaczę sobie że są zdrowe :) i oczywiście zjadam nieprzyzwoite ilości :)

    OdpowiedzUsuń
  9. są cudne
    z tymi słonecznymi kawałeczkami moreli

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam na nie wielką chęć i jednocześnie wielkiego sobotniego lenia...
    Czy mogę czymś zastąpić miód, czy jego brak zmieni coś w batonikach?...
    Chyba zaryzykuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj Paulino, nie próbowałam, ale miód możesz zastąpić cukrem. Pozdr.

    OdpowiedzUsuń