wtorek, 27 kwietnia 2010

Wafelki domowe.



Kiedy koleżanka w pracy poczęstowała mnie takim wafelkiem, wiedziałam, że musze je zrobić. Cudowna słodycz domowych łakoci.

Składniki:

paczka suchych wafli ( u mnie kwadratowe – 150 g )
puszka mleka skondensowanego słodzonego.


Puszkę z mlekiem ( oczywiście zamkniętą) gotujemy zalaną do ¾ wodą w garnku na małym ogniu 2, 5-3 godzin. Dokładnie studzimy – najlepiej przygotować ją dzień wcześniej. Tak powstałą masą krówkową smarujemy wafle. Ja na 0, 5 h położyłam na nie deskę, którą obciążam ciężkim słoikiem, aby masa dobrze połączyła się z waflami. Kroimy na dowolne kawałki.
Smacznego :)  

2 komentarze:

  1. pychotka, ja robiłam w piątek i mam ich smak jeszcze na podniebieniu, robiłam masę z dodatkiem masła i letnią masę kładłam na wafle, lepiej się rozprowadzają

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś na takiej podstawie robiłam wielkanocnego mazurka i to faktycznie świetny, domowy łakoć

    OdpowiedzUsuń