Uwielbiam wyrabiać ciasto drożdżowe przy muzyce Sade. Jej piosenki każdą trochę zwolnić i stanąć obok rzeczywistości. Pozwalają skupić się na detalu.
Składniki na ciasto:
200 g mąki
21 g świeżych drożdży
25 g cukru
100 ml. letniego mleka
1 mniejsze jajko
25 g masłaSkładniki na wierzch:
600 – 700 g wiśni ( użyłam z zalewy )
75 g masy marcepanowej
1 łyżka cukru pudru
2 jajka
25 g cukru
230 g kwaśnej śmietany
Do miski przesiewamy mąkę – robimy wgłębienie, do którego wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i połowę mleka – mieszamy lekko podsypując mąką. Rozczyn odstawiamy na kwadrans. Dodajemy resztę cukru, mleka, jajko i miękkie masło. Dokładnie wyrabiamy około 10- 15 minut. Formujemy kulę przekładamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 0, 5 h godziny.
W tym czasie, jeśli używamy świeżych wiśni to je drylujemy, jeśli są z zalewy to dokładnie odsączamy. Marcepan trzemy na dużych oczkach i podsypujemy cukrem pudrem.
Wyrośnięte ciasto, krótko zagniatamy i przekładamy na wysmarowaną i posypaną mąką blachę ( użyłam kwadratowej tortownicy o boku 20 cm.) . Posypujemy marcepanem i obkładamy wiśniami.
Żółka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy kwaśną śmietanę i łączymy. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy żółkowo-śmietanowej. Delikatnie wmieszać. Tak przygotowaną polewę rozprowadzamy równomiernie na cieście. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 45 minut.
Smacznego :)
Ps. Przepis pochodzi z książki: „ Wielka Księga Ciast „.
dawno już nie jadłam marcepanu
OdpowiedzUsuńi kwaśnych wiśni
ostatnio polubiłam Sade
Asieja, ja uwielbiam Jej koncertową płytę z największymi przebojami :).Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń