czwartek, 15 kwietnia 2010

Sernik Cytrynowy.



Składniki:

350 g twarogu
½ szklanki soku cytrynowego
½ szklanki cukru
2 duże jajka
0, 5 torebki budyniu waniliowego
1 szklanka śmietany
skórka otarta z 2 cytryn
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Twaróg z ½ szklanki cukru i sokiem cytrynowym tratujemy blenderem, aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy pojedynczo jajka i proszek budyniowy, dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm. całej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 35 minut, aż masa się zetnie. Sernik po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy 5 minut. W tym czasie śmietanę, wraz z pozostałym cukrem, otartą skórką i mąką mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy na sernik i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut aż masa śmietanowa się zetnie. Piekarnik wyłączamy i sernik wyjmujemy dopiero, gdy dokładnie ostygnie. Nie wyjmując z formy na całą noc wstawiamy do lodówki. Jest to konieczne, bo sernik jest niezwykle wilgotny i bardzo delikatny.

Smacznego :)

Ps. Przepis z lekkimi zmianami pochodzi z książki „ Najlepsze serniki świata” (pominęłam oczywiście spód). Sernik jest bardzo wilgotny i przyjemnie cytrynowy.

4 komentarze:

  1. Widzę, że cytryna zadomowiła się na dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam. Kocham serniki. Bym sobie jakiś zjadła... Co prawda na weekend miałam inne plany kulinarne, ale chyba bez sernika nie da rady...

    OdpowiedzUsuń
  3. Weroniko, zostałam obdarowana sporą ilością cytryn, które nadawały się jedynie do przetworzenia na sok :)- ponieważ miałam z nich prawie litr !!! cytrynowo może jeszcze trochę być.

    OdpowiedzUsuń
  4. widac tą jego cudną wilgoc
    musi byc pyszny z takim cytrynowym aromatem

    OdpowiedzUsuń