sobota, 17 kwietnia 2010

Pizza - na miękkim cieście.



Moja ulubiona pizza, na miękkim, ale niezbyt grubym cieście.

Składniki:

250 g mąki krupczatki
15 g świeżych drożdży
125 ml letniego mleka
1 żółtko
30 g miękkiego masła
szczypta soli i cukru

Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto ( mi to zazwyczaj zajmuje około 10 minut). Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 40-45 minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i króciutko ponownie zagniatamy. Wykładamy na lekko posmarowaną oliwą blaszkę do pizzy ( ma mam okrągłą, z otworkami o średnicy 32 cm.).

To, co na nią położymy zależy tylko od nas i od tego, na co mamy ochotę. Oto moja propozycja :

100 g szynki szwarcwaldzkiej
5 plasterków salami
1 mała cebulka
100 g małych oliwek ( po połowie zielonych i ciemnych)
250 g mozarelli
około 3 łyżek startego parmezanu
kilka łyżek ketchupu
przyprawa do pizzy
suszone oregano

W miseczce mieszamy ketchup z przyprawą do pizzy i smarujemy nim ciasto. Cebulę cieniutko szatkujemy na półksiężyce i kładziemy na ciasto. Szynkę i salami kroimy na paseczki ( niezbyt duże) i układamy na cebuli. Posypujemy roztartym w dłoniach suszonym oregano. Oliwki przekrajamy na połówki i wykładamy na ciasto. Na wierzchu układamy pokrojona mozarellę i posypujemy tartym parmezanem. Pieczemy około 25 – 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego :)

Ps. Przepis na ciasto pochodzi z tej strony.

2 komentarze:

  1. ja w pizzach najbardziej i tak lubię wierch :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asieja , Ja zawsze z apetytem zjem kawałek, ale nie za duży. Taki, aby i ciasto w całości zjeść. I mam zwyczaj zaczynać od chrupiącego i ciepłego boku pizzy. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń