środa, 10 lutego 2010

Sernik z czekoladą i sosem malinowo-czekoladowym

Składniki na masę sernikową:

-1 szklanka pokruszonej czekolady
-500 g mielonego twarogu
-3/4 szklanki cukru
-3 jajka
-pół buteleczki olejku waniliowego
-3/4 szklanki śmietany
-1 budyń czekoladowy

Czekoladę rozpuszczamy, mieszamy, aby otrzymać gładką konsystencję i studzimy do temperatury pokojowej. Twaróg z cukrem miksujemy na gładką masę, dodając kolejno jajka, olejek i śmietanę. Wlewamy roztopioną czekoladę i dodajemy budyń. Mieszamy do chwili otrzymania gładkiej masy. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy ( użyłam prostokątnej o wymiarach 25x30 cm). Pieczemy około 0, 5 h lub do momentu aż masa się zetnie ( trzeba uważać, aby nie piec za długo bo możemy go przesuszyć). Sernik studzimy około 1 h w uchylonym piekarniku, a potem na kilka godzin wstawiamy do lodówki.

Składniki na sos malinowo-czekoladowy:

-ok.8 łyżek konfitury malinowej
-pół tabliczki drobno połamanej czekolady
-2 łyżki rumu

Konfiturę delikatnie podgrzewamy, dodajemy rum i czekoladę. Na małym ogniu wszystko razem mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Jeśli sos będzie dość gęsty można dodać trochę więcej rumu. Gotowym sosem polewamy wystudzony sernik.

Smacznego :)

Ps. Przepis trochę zmodyfikowany pochodzi z książki:  " Najlepsze serniki świata"

2 komentarze:

  1. Kobieto, dlaczego nie dałaś zdjęcia? To musi być przecudny widok... A smak... Maliny i tyyyle czekolady... Ależ narobiłaś mi smaka :)

    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obiecuję poprawę ;)i przy najbliższej powtórce zdjęcie murowane.

    OdpowiedzUsuń