niedziela, 14 lutego 2010

Jej Wysokość: Karpatka

Składniki ciasta:

-1 szklanka wody
-1/2 kostki margaryny ( 125 g)
-1 szklanka maki
-4 duże ( bądź 5 mniejszych) jaj

Zagotowujemy wodę z margaryną. Dodajemy mąkę i dalej gotując rozcieramy masę tak, aby nie było grudek. Chwilę ok.2 minut gotujemy masę, do lekkiego „przeszklenia” mąki, cały czas mieszając. Masę studzimy a potem pojedynczo dodajemy jajka, po każdym dokładnie miksując. Całą masę dokładnie miksujemy ok. 5 minut. Na wysmarowaną tłuszczem formę o wymiarach 30x40 cm. wykładamy połowę masy i dokładnie rozsmarowujemy równą warstwę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni i pieczemy ok. 25-30 minut, do otrzymania złotego koloru. Z pozostałej części pieczemy drugą warstwę ciasta.

Wystudzone placki przekładamy kremem. Można go sporządzić samemu, bądź zrobić jak ja kupując gotowy ( tym razem Delecty-, do którego wystarczy dodać 400 ml zimnego mleka-, jeśli ktoś lubi dużą warstwę kremu, polecam kupić dwa opakowania). Niestety mam awersję do domowej roboty maślano-mącznego kremu do karpatki i polegam zawsze na tych kupnych.

Na polewę rozpuściłam 6 kostek czekolady w łyżce gęstego jogurtu greckiego z odrobiną mleka.

Smacznego :)

Ps. Przepis na ciasto pochodzi z książki: „ Mój słodki świat” Anny Ostrowskiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz