środa, 17 lutego 2010

Jabłecznik Królewski

Najsmaczniejszy jest ciepły, z wierzchem lekko chrupiącym.


Składniki:

-125 g margaryny
-pół szklanki cukru pudru
-2 jajka
-szklanka mąki tortowej
-łyżka mąki ziemniaczanej
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-mniejszy słoiczek wysmażonych jabłek
-łyżeczka cynamonu
-pół fiolki olejku waniliowego


Miękką margarynę ucieramy na puch z cukrem pudrem, dodając kolejno jajka. Do dokładnie utartej masy dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia i olejek- wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 20 cm. smarujemy tłuszczem i wykładamy 2/3 ciasta, na nie nakładamy mus jabłkowy, posypujemy cynamonem i przykrywamy resztą ciasta wyrównując powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. ok 160-180 stopni. Pieczemy 50 minut do godziny, aż ciasto się pięknie przyrumieni. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero po lekkim przestygnięciu.


Smacznego :)

Ps. Przepis pochodzi z książki: „ Domowe Wypieki „ Ewy Aszkiewicz ( w oryginale składniki są podwojone na dużą tortownicę – a jako że piekę zazwyczaj dla dwóch osób, robię ciasta przeważnie z połowy składników, no, bo kto by chciał przez tydzień jeść to samo ciasto).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz