Przepis pochodzi z niezawodnego blogu Dorotus Moje Wypieki , za którym cytuję :
Składniki:
100 g masła
100 g drobnego cukru
3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce
150 g zmielonych orzechów laskowych
100 g masy marcepanowej, startej na tarce
350 g wiśni (mogą być mrożone, ale wtedy należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć na bibułce od nadmiaru wody)
Białka ubić na sztywno. Dodać je do masy i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, na wierzch poukładać wiśnie, delikatnie zanurzając część w cieście (pośrodku ciasta układać mniej niż po bokach).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Nie sprawdzać patyczkiem (ciasto może być cały czas mokre), ważne, by środek przy dotyku był wypieczony. Pieczenie można ewentualnie przedłużyć o dodatkowe 10 minut.
Smacznego :)
PS. Moje modyfikacje: użyłam margaryny, dodałam kilka kropli olejku migdałowego i wiśnie miałam z zalewy ( odsączone oczywiście ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz