wtorek, 9 listopada 2010

Krajanka żurawinowo-cytrynowa.


Czasami kupuję jakiś składnik, na który mam ochotę, a potem szukam przepisu, z jego udziałem. Tak było i teraz. Żurawina chodziła za mną od dłuższego czasu. Cenione są jej właściwości wzmacniające odporność organizmu, więc w jesiennej diecie jak najbardziej wskazana. A jeszcze lepiej jeśli coś jest i zdrowe i smaczne. Przepis ze strony Doroty .


Krucho maślany spód, słodkie żurawiny i delikatna cytrynowakwaśność.
Trio idealne.

Składniki na spód:

90 g masła
¼ szklanki cukru pudru
¾ szklanki mąki

Wszystko razem wymieszać- powstanie kruszonka i wcisnąć w blaszkę ( u mnie 20x23 cm a może być trochę mniejsza). Miałam mały problem z ciastem, bo bardzo się kleiło, ale docisnęłam je do formy łyżkąmaczaną w zimniej wodzie. Podpiekamy na złoto przez 15 minut w temperaturze 170ºC. Studzimy.

Składniki na masę żurawinową:

1, 5 szklanki suszonej żurawiny
2 szklanki wody

Żurawiny zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu aż woda zostanie wchłonięta, około 35-40 minut ( Dorota podaje u siebie czas o połowę krótszy, ale u mnie po 20 minutach masa była bardzo wodnista). Studzimy i wykładamy na podpieczony spód.

Składniki na masę cytrynową:

2 jajka
1/3 szklanki cukru
¼ szklanki mąki
¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku cytrynowego

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier i żółtka. Dodajemy sok z cytryny i ubijamy razem. Dosypujemy mąkę i mieszamy. Wylewamy na żurawiny. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni ( aż cytrynowy wierzch się zetnie i zarumieni). Po upieczeniu i wystudzeniu – wstawiamy do lodówki i chłodzimy. Na 0, 5 h przed podaniem wyjmujemy z lodówki.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Połączenie doskonałe. Jestem wielką miłośniczką żurawiny, więc z przyjemnością wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko mi się podoba w tej krajance

    OdpowiedzUsuń
  3. Masa cytrynowa mnie zaciekawiła - musi smakować fantastycznie w połączeniu z żurawiną!

    OdpowiedzUsuń
  4. też ją kiedyś robiłam :) Jest przepyszna :D

    OdpowiedzUsuń