Czasami kupuję jakiś składnik, na który mam ochotę, a potem szukam przepisu, z jego udziałem. Tak było i teraz. Żurawina chodziła za mną od dłuższego czasu. Cenione są jej właściwości wzmacniające odporność organizmu, więc w jesiennej diecie jak najbardziej wskazana. A jeszcze lepiej jeśli coś jest i zdrowe i smaczne. Przepis ze strony Doroty .
Krucho maślany spód, słodkie żurawiny i delikatna cytrynowakwaśność.
Trio idealne.
Składniki na spód:
90 g masła
¼ szklanki cukru pudru
¾ szklanki mąki
Wszystko razem wymieszać- powstanie kruszonka i wcisnąć w blaszkę ( u mnie 20x23 cm a może być trochę mniejsza). Miałam mały problem z ciastem, bo bardzo się kleiło, ale docisnęłam je do formy łyżkąmaczaną w zimniej wodzie. Podpiekamy na złoto przez 15 minut w temperaturze 170ºC. Studzimy.
Składniki na masę żurawinową:
1, 5 szklanki suszonej żurawiny
2 szklanki wody
Żurawiny zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu aż woda zostanie wchłonięta, około 35-40 minut ( Dorota podaje u siebie czas o połowę krótszy, ale u mnie po 20 minutach masa była bardzo wodnista). Studzimy i wykładamy na podpieczony spód.
Składniki na masę cytrynową:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
¼ szklanki mąki
¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku cytrynowego
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier i żółtka. Dodajemy sok z cytryny i ubijamy razem. Dosypujemy mąkę i mieszamy. Wylewamy na żurawiny. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni ( aż cytrynowy wierzch się zetnie i zarumieni). Po upieczeniu i wystudzeniu – wstawiamy do lodówki i chłodzimy. Na 0, 5 h przed podaniem wyjmujemy z lodówki.
Smacznego :)
Połączenie doskonałe. Jestem wielką miłośniczką żurawiny, więc z przyjemnością wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwszystko mi się podoba w tej krajance
OdpowiedzUsuńMasa cytrynowa mnie zaciekawiła - musi smakować fantastycznie w połączeniu z żurawiną!
OdpowiedzUsuńteż ją kiedyś robiłam :) Jest przepyszna :D
OdpowiedzUsuń