czwartek, 4 listopada 2010

Ciasto kruszonkowe z musem jabłkowym.


W prostocie tego ciasta tkwi cały urok i smak. Dobrej jakości masło i aromatyczne jabłka to podstawa. Nieskomplikowane w przygotowaniu, wyrafinowane w smaku i zadowolenie degustatorów gwarantowane.


Składniki:

 250 g mąki
100 g cukru
1 cukier waniliowy
125 g masła
1 małe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
60 g rodzynek
mus jabłkowy

Mąkę, cukry i proszek do pieczenia wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy jajko oraz masło pokrojone w kostkę. Składniki najpierw siekamy nożem, a gdy wstępnie się połączą rozcieramy je palcami do momentu otrzymania kruszonki. Formę ( u mnie tortownica o średnicy 24 cm ) smarujemy masłem a dno wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta przekładamy do blaszki i wciskamy do otrzymania jednolitej powierzchni. Do musu jabłkowego dokładamy rodzynki, wsypujemy cynamon i łączymy. Przekładamy na ciasto. Górę posypujemy pozostałą częścią kruszkonko-ciasta. Pieczemy 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni.

Smacznego :)

Ps. Przepis pochodzi z książki: „ Ciasta " wyd.. Świat Książki.

4 komentarze:

  1. u mnie ostatnio też kruszonkowo. tylko bez jabłek. słodkie wspomnienie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, ciasto idealne :D Duużo kruszonki, jabłkowy mus i kruche ciasto...pycha.

    OdpowiedzUsuń