niedziela, 6 czerwca 2010

Kokosanki.


Ciasteczka są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Smakują wybornie i znikają z talerza w tempie expressowym. Przepis pochodzi z książki Doroty: „ Moje Wypieki”. Zrobiłam z połowy porcji i wiem, że następnym razem wykonam je jak należy w większej ilości.



Składniki:

1 jajko
70 g cukru pudru
100 g wiórków kokosowych

Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier i żółtko. Na koniec wsypujemy wiórki i wszystko dokładnie mieszamy. Nakładamy porcjami z zachowaniem odstępów na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( otrzymałam 9 sztuk ). Pieczemy około kwadransa w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają
    chrup chrup :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jedne z tych najprostszych i najbardziej lubianych ciasteczek (szczególnie przez moją Siostrę) :-)

    OdpowiedzUsuń