sobota, 12 czerwca 2010

Biszkopt z truskawkami.




Ciasto niezwykle proste w wykonaniu. Idealny smak osiągniemy, gdy połączymy dobrej jakości masło z dojrzałymi truskawkami. Przepis na nie pojawił się w kilku dodatkach kulinarnych, u mnie na podstawie zeszłorocznego dodatku do Wyborczej: „ Majówka z gazetą. Ciasta i desery”.

Składniki:

100g masła
8og cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli                                                                              
2 jajka
100g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki

Masło z cukrami ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka, kolejne wbijając dopiero jak pierwsze dokładnie się połączy z masą. Dodajemy przesiane i wymieszane z sobą mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie, acz dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy-u mnie tortownica o śr. 20cm. Na górze układamy truskawki przekrojone na połówki. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 50 minut.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Takie ciasto zawsze w czerwcu przygotowywała moja Babcia. Albo zimą, z mrożonymi truskawkami.
    Wspaniałe!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. W biszkopcie najlepsze jest to, że można w niego nawtykać co się komu podoba i co komu smakuje, przełożyć go dowolną masą i przyozdobić dosłownie wszystkim - a i tak dobrze upieczony będzie niesamowity :D

    OdpowiedzUsuń
  3. słodko kwaśne owoce w puchatym cieście... lubię

    OdpowiedzUsuń