Podarek w postaci kilograma masy marcepanowej? Nie może być nic milszego szczególnie dla łasucha tego przysmaku takiego jak ja. Przepis na te smakowite ciasteczka znalazłam na blogu Dorotki . Robi się je bardzo szybko i przyjemnie, a aromat migdałowy wokół zapewniony.
Składniki:
130 g masy marcepanowej
60 g drobnego cukru
90 g miękkiego masła1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
kilka kropel olejku migdałowego
Wszystkie składniki dokładnie ucieramy, tak, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy małe kulki i lekko na blaszce spłaszczamy ( zrobiłam na nich również wzorek widelcem). Układamy pozostawiając miedzy nimi trochę wolnego miejsca. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni niecały kwadrans.
Smacznego :)
Świetny mają kształcik:)
OdpowiedzUsuń