wtorek, 15 czerwca 2010

Kataloński tort waniliowo-marcepanowy.



Cudowne ciasto z marcepanem, czyli coś, obok czego nie mogę przejść obojętnie.

Składniki:

150g masy marcepanowej
40g masła                                                                        
75g cukru
cukier waniliowy
kilka kropli olejku waniliowego
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
40g mąki
4 jajka
100g ciemnej czekolady
35g mąki ziemniaczanej


Pokrojoną w kostkę masę marcepanową wraz z połową cukru, masłem, olejkiem i cukrem waniliowym ucieramy. Dodajemy pojedynczo żółta, dokładnie mieszając przed dodaniem kolejnego. Białka wraz ze szczyptą soli i pozostałym cukrem ubijamy na sztywną pianę. Połowę ubitych białek wraz z wymieszanymi mąki i proszkami na przemian wykładamy na masę marcepanową. Delikatnie acz dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy resztę ubitej piany i ostrożnie mieszamy trzepaczką. Tortownicę o średnicy 20cm smarujemy masłem a dno wykładamy papierem do pieczenia. Do przygotowanej formy przekładamy połowę ciasta i na nie ścieramy na tarce połowę czekolady. Na wierz kładziemy pozostałą cześć ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z formy i studzimy. Resztę czekolady rozpuszczamy i polewamy nią ostudzone ciasto.

Smacznego :)

Ps. Przepis pochodzi z książki: „Czekolada. Rozkosz dla wszystkich zmysłów”.

3 komentarze:

  1. Przyznam się szczerze - jak widzę tak piękne wypieki to jest mi bardzo trudno uwierzyć, że ktoś potrafi wyczarować takie cudo w domu!

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda z tą grubą warstwą polewy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka ładna czekoladowa fala :)

    OdpowiedzUsuń