niedziela, 20 czerwca 2010

Dżem Truskawkowy.














Trafiłam na niesamowicie smaczne truskawki. Dojrzałe, soczyste i bardzo słodkie. Nie mogłam się im oprzeć i co chwila z talerza po kilka ubywało. Cześć z nich udało mi się jednak zamknąć w słoiczkach w postaci dżemu. Teraz mamy truskawkowy wysyp, ale za kilka miesięcy w zimowy wieczór do świeżo upieczonych gofrów będzie jak znalazł.


Składniki:                                                                                 

1 kg truskawek
1 opakowanie cukru żelującego 3:1

¾ truskawek wkładamy do garnka miażdżymy, aby puściły sok. Resztę owoców kroimy na kawałki i wraz z cukrem dodajemy do zmiksowanych truskawek. Stawiamy na ogniu i od czasu do czasu mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez minutę i przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy je szczelnie i wieczkiem do dołu ustawiamy póki nie ostygną.Przygotowałam dżem z potrójnej ilości składników. Ilość słoiczków zależy od ich wielkości.

Smaczengo :)

Ps. Na zdjęciach słoiczki w wersji prezentowej. Ponieważ nie jestem aż takim łasuchem kilka odrobinę dekorując podarowałam, jako słodką niespodziankę domowej roboty.

3 komentarze:

  1. truskawkowy jest najpyszniejszy. koniecznie domowy. do kanapek z twarożkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja uwielbiam wyjadać prosto ze słoiczka taki dżem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podziwiam ludzi, którzy sami robią takie słodkie cuda. Mi brakuje do tego cierpliwości i powściągliwości w wyjadaniu owoców :P

    OdpowiedzUsuń