piątek, 6 maja 2011

Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem.

Lubię czekać na pierwszy wiosenny rabarbar. Jego apetycznie kwaśny smak jest cudowny.


Składniki:

125g masła
75g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
Szczypta soli
Skórka otarta z 1 cytryny
2 jajka
150g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
750g rabarbaru

Na polewę:

2 jajka
75g cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
150g śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego

Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukry, sól i skórkę otartą z cytryny. Ucieramy tak długo aż masa będzie puszysta. Cały czas miksując wbijamy pojedynczo jajka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i w dwóch porcjach dodajemy do masy, ucierając na niskich obrotach. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem ( u mnie tortownica o średnicy 24 cm) . Umyty i obrany rabarbar kroimy na około 2 cm kawałki i układamy na cieście. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po około 20 minutach pieczenia zaczynamy przygotowywać polewę. Białka ubijamy na pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na krem, do nich dodajemy cynamon i jogurt lub śmietanę. Dokładnie łączymy. Dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną polewą ( po około 0,5h pieczenia) polewamy ciasto i pieczemy jeszcze kolejne 30 minut. Ciasto wyjmujemy z formy, gdy dokładnie ostygnie. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Ja to ciasto piekę, z wyprzedzeniem 1 dniowym, ponieważ najsmaczniejsze jest na drugi dzień.

Smacznego :)


Ps. Przepis trochę przeze mnie zmieniony pochodzi z książki: „Ciasta” wyd. Świat Książki.

11 komentarzy:

  1. chętnie bym wzięła kawałek teraz do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisałam do zrobienia! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasto i na pewno pyszne, bo pełnoziarniste :D

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda, mam w lodówce rabarbar :) i szukam jakiegoś fajnego pomysłu

    OdpowiedzUsuń
  5. Rabarbar czeka już na mnie w kuchni, a po tym przepisie już chyba wiem jak go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne!!! uwielbiam pełnoziarniste:)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja ciasta z rabarbarem nigdy nie robiłam.. musi nadejść ta wiekopomna chwila. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham rabarbar, a Twoje ciasto wygląda znakomicie! Jak zdobędę rabarbarek to sobie jakieś przyjemne i pyszne ciacho zrobię., Może właśnie takie?
    Pozdrowieni:)

    OdpowiedzUsuń