niedziela, 1 maja 2011

Sernik. Przepis podstawowy.

Sernik taki, który najbardziej mi smakuje. Bez spodu, z dobrego twarogu i ze skórką pomarańczową.  Zwarty, ale niezbity. Najsmaczniejszy zawsze dzień po upieczeniu.

Składniki:

500g mielonego twarogu
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
65g masła
100g skórki pomarańczowej

Twaróg ucieramy dodając na przemian jajka i cukier puder. Dodajemy cukier waniliowy oraz budyń. Do tak przygotowanej masy serowej dodajemy roztopione letnie masło. Dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę pomarańczową oprószoną łyżką mąki. Formę ( u mnie tortownica o średnicy 20 cm) smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Studzimy w piekarniku i wyjmujemy z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Wierz dowolnie dekorujemy. Ja tym razem przygotowałam polewę karmelową, moją ulubioną robioną na oko. A mianowicie: Cukier ( u mnie zwykły, biały z częścią ciemnego nierafinowanego z dodatkiem melasy) rozpuszamy w garnku z grubym dnem dodając odrobinę wody. Doprowadzamy do wrzenia i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Wlewam łyżeczkę esencji waniliowej. Zdejmuję z ognia i dodaję gęstą śmietanę, regulując jej ilość, aby otrzymać gęsty sos. Ponownie chwilkę podgrzewam, aby składniki dobrze się połączyły. Przestudzoną polewą dekorujemy wierzch sernika. Robiąc ten sos trzeba uważać, ponieważ rozpuszczony cukier jest bardzo gorący i nieuważnie oblizując chociażby łyżeczkę od mieszania można się nieźle poparzyć.
Smacznego :)


Ps. Przepis pochodzi z książki: „Domowe wypieki” Ewy Aszkiewicz.

5 komentarzy:

  1. Esencja sernikowatości plus skórka pomarańczowa...pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też korzystam z książek Ewy i chociaż są kiepsko wydane i mało zachęcające, w wielu sytuacjach bardzo mi pomogły ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny serniczek. :) Uwielbiam każdy:)

    OdpowiedzUsuń