Chrupiąca, waniliowa kruszonka i kwaskowy rabarbar to boskie połączenie.
Składniki na masę rabarbarową:
400g rabarbaru
30g cukru( pół na pół zwykłego i brązowego)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki czerwonego wina
3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
Na kruszonkę:
75g mąki
60g zimnego masła pokrojonego na kawałki
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka zwykłego cukru
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Do garnka przekładamy masło, ekstrakt, cukier i rabarbar. Skrobie rozpuszczamy w winie i dodajemy do pozostałych składników. Gotujemy niecałe 10 minut na niewielkim ognie, aż rabarbar trochę zmięknie i wszystko razem się połączy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, nie za dużego- użyłam ceramicznej foremki. Składniki na crumble połączyć razem rozcierając między palcami, aby przypominały kruszonkę. Posypać nią rabarbar. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 3 kwadranse. Po upieczeniu dajemy 15 minut na lekkie przestygnięcie. Składniki wystarczą na porcję dla dwóch osób. Najlepiej smakuje podane z kulką lodów waniliowych.
Ja rabarbar i kruszonkę przygotowałam dzień wcześniej - nie łącząc ich razem. Kruszonka przygotowana dzień wcześniej i schłodzona w lodówce jest idealna.
Smacznego :)
mmm, kruszonka ;)
OdpowiedzUsuńna pewno zrobię! tylko niech no mój rabarbar się wykaraska po tych mroźnych nocach!
OdpowiedzUsuńUwielbiam crumble, a crumble z rabarbarem uwielbiam podwojnie!
OdpowiedzUsuńZgadzam się,świetne połączneie:)
OdpowiedzUsuńMniaaam! Wyglada po prostu bosko! Uwielbiam takie jedzenie :)
OdpowiedzUsuńmmmm coś pysznego
OdpowiedzUsuńPyszniasto wygląda :) U mnie też rabarbarowo ;)
OdpowiedzUsuń