sobota, 7 maja 2011

Crumble z rabarbarem.

Chrupiąca, waniliowa kruszonka i kwaskowy rabarbar to boskie połączenie.


Składniki na masę rabarbarową:

400g rabarbaru
30g cukru( pół na pół zwykłego i brązowego)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki czerwonego wina
3/4 łyżki mąki ziemniaczanej

Na kruszonkę:

75g mąki
60g zimnego masła pokrojonego na kawałki
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka zwykłego cukru

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Do garnka przekładamy masło, ekstrakt, cukier i rabarbar. Skrobie rozpuszczamy w winie i dodajemy do pozostałych składników. Gotujemy niecałe 10 minut na niewielkim ognie, aż rabarbar trochę zmięknie i wszystko razem się połączy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, nie za dużego- użyłam ceramicznej foremki. Składniki na crumble połączyć razem rozcierając między palcami, aby przypominały kruszonkę. Posypać nią rabarbar. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 3 kwadranse. Po upieczeniu dajemy 15 minut na lekkie przestygnięcie. Składniki wystarczą na porcję dla dwóch osób. Najlepiej smakuje podane z kulką lodów waniliowych.
Ja rabarbar i kruszonkę przygotowałam dzień wcześniej - nie łącząc ich razem. Kruszonka przygotowana dzień wcześniej i schłodzona w lodówce jest idealna.

Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. na pewno zrobię! tylko niech no mój rabarbar się wykaraska po tych mroźnych nocach!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam crumble, a crumble z rabarbarem uwielbiam podwojnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się,świetne połączneie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniaaam! Wyglada po prostu bosko! Uwielbiam takie jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszniasto wygląda :) U mnie też rabarbarowo ;)

    OdpowiedzUsuń