środa, 6 kwietnia 2011

Szarlotka razowa z orzechami pecan.

Pełnoziarnista mąką ma w sobie coś, co mnie do niej coraz bardziej przyciąga. Wypieki z jej dodatkiem są niesamowite. W połączeniu z brązowym cukrem stanowią idealną parę.



Składniki:

130g mąki pełnoziarnistej
60g brązowego cukru + 2 łyżki dodatkowo
2 jajka
szczypta soli
75g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 łyżki mleka
1 łyżeczka cynamonu
50g orzechów pecan
3 średnie jabłka

Masło z 60g cukru i szczyptą soli ucieramy. Dodajemy pojedynczo całe jajka. Mąkę przesiewamy i mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do utartej masy maślanej dodajemy esencję. Na przemian sypiemy mąkę z dodatkami i wlewamy mleko. Mieszamy do utrzymania jednolitej masy. Orzechy grubo siekamy i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Formę ( u mnie ceramiczna do tart o średnicy 24cm) smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Ciasto przekładamy do formy. Na wierzchu układamy obrane i pokrojone na ćwiartki jabłek. Całość posypujemy pozostałymi dwoma łyżkami brązowego cukru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 35 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polać miodem.

Smacznego :)



8 komentarzy:

  1. ciekawa jestem tego razowego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada bosko! Takiej szarlotki jeszcze nie pieklam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe połączenie moich ulubionych smaków. zapisuję do zastosowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka wygląda przepysznie, a na dodatek jest zdrowa. Muszę taką zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna!
    I na pewno smakuje świetnie. Lubię szarlotki, a razowej jeszcze nie piekłam.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam do przetestowania. Jest bardzo smakowita i ma piękny złocisty kolor. Do takich ciast szara reneta jest niezastąpiona :). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń