Wystarczy około godziny, aby od pomysłu przejść do konsumpcji. Przepis jest idealny na to, aby w tygodniu, po pracy do kawy na talerzyku pojawił się świeży, słodki wypiek. Muffinki są bardzo smaczne, wilgotne i pożywne. Najlepiej smakują lekko ciepłe.
Składniki:
130g mąki pełnoziarnistej
60g brązowego cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100g masy marcepanowej
100ml mleka
1 jajko
3 łyżki oleju
1 łyżeczka olejku migdałowego
6 połówek orzechów pecan ( do dekoracji)
W misce łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i marcepan starty na dużych oczach tarki. W drugim naczyniu łączymy mokre składniki, lekko mieszając, aby się połączyły. Przelewamy do suchych składników i mieszamy tylko chwilę do połączenia się. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami ( będziemy potrzebowali 6 sztuk). Wypełniamy do 3/4 wysokości i na wierzchu każdej układamy połówkę orzecha. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego :)
Wyglądają wspaniale i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam marcepan i uwielbiam te papierki z Ikei :)
OdpowiedzUsuńmarcepan i muffiny... super!
OdpowiedzUsuń