niedziela, 3 kwietnia 2011

Pełnoziarniste muffinki z marcepanem.

Wystarczy około godziny, aby od pomysłu przejść do konsumpcji. Przepis jest idealny na to, aby w tygodniu, po pracy do kawy na talerzyku pojawił się świeży, słodki wypiek. Muffinki są bardzo smaczne, wilgotne i pożywne. Najlepiej smakują lekko ciepłe.


Składniki:

130g mąki pełnoziarnistej
60g brązowego cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100g masy marcepanowej
100ml mleka
1 jajko
3 łyżki oleju
1 łyżeczka olejku migdałowego
6 połówek orzechów pecan ( do dekoracji)

W misce łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i marcepan starty na dużych oczach tarki. W drugim naczyniu łączymy mokre składniki, lekko mieszając, aby się połączyły. Przelewamy do suchych składników i mieszamy tylko chwilę do połączenia się. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami ( będziemy potrzebowali 6 sztuk). Wypełniamy do 3/4 wysokości i na wierzchu każdej układamy połówkę orzecha. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 190 stopni.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Wyglądają wspaniale i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam marcepan i uwielbiam te papierki z Ikei :)

    OdpowiedzUsuń
  3. marcepan i muffiny... super!

    OdpowiedzUsuń